‘Hallo, ik ben Tim!’
Ik werk als Traffic Information Monitor. Met mijn camera breng ik het verkeer in beeld. Zodat jij kunt zien of het doorrijdt op jouw route. In mijn Control Room komen alle beelden binnen en kun je zien of het druk is op de weg.

En ik help je graag op weg
Ah nee, file in beeld! Wat kun je doen als het druk is? Wat dacht je van later vertrekken, een andere route kiezen, een dagje thuiswerken, de fiets, de bus of de trein pakken? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Overleg ook eens met je werkgever over de mogelijkheden om later te beginnen of thuis te werken.

Wat doe jij bij drukte op de weg? Deel het via Facebook of Twitter. #timreist, kijk voor inspiratie op www.timreist.nl of bekijk mijn video.

Vind snel jouw camera terug
De pagina’s van mijn Control Room kun je bookmarken. Zo kun je die ene camera, waar jij altijd langs rijdt, makkelijk terugvinden. Dat kan ook op je telefoon of tablet. Is dat niet handig?

Ben ik in beeld?
Ja, het kan natuurlijk gebeuren dat jouw auto ook in beeld komt. Er staan camera's langs de A1 en de A35. En op drukke punten in Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Maar wees gerust, de beelden worden niet opgeslagen en de kentekens en gezichten zijn niet herkenbaar. Het enige doel van de camera's is om te laten zien hoe druk het is op de weg. Lees hieronder de veelgestelde vragen.

Waarom deze camera's?

Twente Mobiel zet zich samen met werkgevers in om de drukte in de Twentse spits te verminderen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door werknemers in Twente aan te moedigen om met de fiets of openbaar vervoer te reizen. Als voor jou de auto de beste optie is om naar het werk te reizen, heb je behoefte aan goede en actuele reisinformatie. Met hulp van de camerabeelden kun je als automobilist zelf live zien of het druk is. Als het druk is, kun je ervoor kiezen om aan te sluiten in de file of een andere keuze te maken. Bijvoorbeeld: wat later te vertrekken of een andere route te kiezen. Het doel is dat weggebruikers goed geïnformeerd zijn, de drukte afneemt en Twente goed bereikbaar blijft.

Wat kan ik doen als het druk is op de weg?

Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Mogelijkheden zijn:

  • Later vertrekken, nadat de drukte voorbij is.
  • Een andere route nemen.
  • Met een ander vervoersmiddel reizen, bijvoorbeeld de fiets of de trein.
  • Niet reizen, bijvoorbeeld door een dagje thuis of onderweg te werken.
Hebben de beelden invloed op het reisgedrag?

Ja, de camera’s zijn in oktober 2013 geplaatst. Gedurende 6 weken is destijds een campagne gevoerd om mensen te informeren over de camera’s en de website. Tijdens de campagneperiode heeft de website ruim 23.000 unieke bezoekers gehad. Per dag trok de site 630 bezoekers. Bij drukte op de weg verandert 76% zijn gedrag: 34% vertrekt eerder of later, 26% neemt een andere route, 6% kiest voor een andere vervoersmiddel en 10% verandert het gedrag op een andere manier.

Waar hangen de camera's?
Komen er nog camera’s bij?

Rond Twenteknaal komt op verzoek van de bedrijven naar verwachting nog een camera. Een tweede extra camera wordt geplaatst als daar behoefte aan is. Dus heb je nog een suggestie voor een goede plek, laat het Tim weten: tim@twentemobiel.nl

Waarom hangen de camera’s op deze locaties?

Deze locaties zijn gekozen in overleg met de wegbeheerders (gemeenten Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal en Rijkswaterstaat). Het zijn locaties waar het in de spits vaak druk is. Vaak bij bedrijventerreinen.

Hoe lang blijven de camera’s hangen?

De camera’s hangen er in ieder geval gedurende de periode van het Beter Benutten-programma, waaronder Twente Mobiel valt. Dat tot en met 2017 loopt. Als de beelden succesvol blijken, wordt het beheer van de camera's aan het einde van deze periode overgedragen aan de wegbeheerders (gemeenten Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal en Rijkswaterstaat).

Hoe wordt omgegaan met de privacy?

Twente Mobiel gaat zorgvuldig om met jouw privacy. De verkeerscamera’s zoals die gebruikt worden bij Twente Mobiel verwerken geen persoonsgegevens, omdat:

  • Onze camera’s low quality zijn.
  • Op de beelden geen kentekens leesbaar of gezichten scherp in beeld worden gebracht.
  • De beelden van de camera’s worden niet opgeslagen.
  • Met de camera’s kan niet worden ingezoomd.
  • De beelden kunnen op zwart worden gezet als er bijv. een ongeval in beeld is waarvan het niet wenselijk is dat iedereen meekijkt.
  • De beelden zijn alleen realtime. Om de paar seconden wordt het beeld ververst. Met de beelden kunnen ook geen automobilisten worden benaderd.
Kan de politie de beelden achteraf gebruiken?

Nee, want de beelden worden niet opgeslagen.

We kunnen de beelden op zwart zetten als er bijvoorbeeld een ongeval in beeld is waarvan het niet wenselijk is dat iedereen meekijkt.

Waarom zou ik elke dag kijken naar de beelden?

Het verschilt per dag hoe druk het is. Bijvoorbeeld door het weer, evenementen of wegwerkzaamheden. Twente heeft niet een drukke, langdurige spits, maar een korte piek. Die is te vermijden, zou je zeggen. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet onnodig in de file staat.

Ik wil graag tijdens het rijden de beelden checken, mag dat?

Nee! Social media en internetten doe je op een P. Je kijkt vóór vertrek naar de beelden.

Wat is Twente Mobiel?

Twente Mobiel helpt werkgevers bij hun mobiliteitsbeleid. Door het geven van advies, ondersteuning en samen realiseren van acties en projecten. Samen streven we naar een vermindering van het onnodig autogebruik in de spits.

Twente Mobiel is een projectorganisatie van de provincie Overijssel en voert de werkgeversaanpak van het programma Beter Benutten uit. In dit programma werken rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. De ambitie is om de reistijd op de grootste knelpunten in Twente met minimaal 10% te verbeteren./media/content/images/postit_home.png